Social Icons

vrijdag 28 februari 2014

de hoofdstad Hanoi en Halong Bay in de mist

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Alles wat dit land te bieden heeft kan je hier beleven op een paar honderd meter. Ook de typische smalle bouwstijl. Het kadaster in Vietnam wordt berekend op basis van de gevelbreedte. Bijgevolg zie je overal in dit land smalle huizen met enorme dieptes. Het oude centrum is een doolhof aan winkeltjes. Maar iedere straatje heeft zijn eigenheid. Zo belanden we in een straatje waar bamboestokken worden omgetoverd tot tabakspijpen. We brengen een bezoek aan de Waterpuppets, een traditie van 10 eeuwen oud. Je kan het vergelijken met een poppenkast op het water, met een live-orkest en een vleugje Vietnamese symboliek. Zo vertrekken we naar Halong Bay voor een dagcruise. Jammer genoeg zijn miezel en mist de spelbrekers.Van de uit zee optstijgende rotsformaties merken we niet veel. Sommigen zijn hol en verschuilen indrukwekkende grotten. Een compensatie voor een Vietnamees gebied met een Belgisch weertje.

 een kleine bloemenmarkt op de fiets 
 Streetfood en fietstaxi, een typisch beeld van Hanoi
 Ingewikkeld netwerk en smalle gebouwen
 Rondtrekkende hoedenverkoopster
 Straat in Hanoi waar tabakspijpen gemaakt worden
 De Vietnamese waterpuppets
 Halong Bay in de mist
 Grotten met kleurrijke verlichting
Drijvend vissersdorp in Halong Bay

dinsdag 25 februari 2014

over vissersbootjes en historie

Alvorens verder noordwaarts te trekken, begeven we ons nog eventjes richting zee om de typische lokake vissersbootjes aan het werk te zien. Geweven bamboe en koeienvlaai met aan de buitenkant een laagje goudron, dat volstaat om de netten in volle zee uit te werpen. Onze franstalige gids noemde het toepasselijk "un bateau de merde".  Dan is het tijd voor Hué, een stad op de lijst van Unesco-werelderfgoed. Een stad met een keizerlijk verleden met een citadel, een verboden stad en graftombes. De meest imposante is die van keizer Tu Duc met zijn 104 vrouwen. En toch bleef hij kinderloos. Trop is teveel en te veel is trop.


zaterdag 22 februari 2014

Hoi An per fiets en cooking-class

Een nachtje op de sleeping-bus. Op verschillende internetforums voorgesteld als een nachtmerrie, maar voor ons een positieve ervaring. Om 7 uur in de morgen worden we gedropt in het centrum van Hoi An en iets later zitten we aan de ontbijttafel van ons hotel. Tijd om Hoi An te verkennen. Een pareltje. Sfeervol, verkeersvrij en een ontmoetingsplaats van allerlei culturen. Al een paar honderd jaar wordt hier handel gedreven. Nu zijn het vooral kledingszaken. Lampionnen kleuren het straatbeeld. Aan activiteiten ook geen gebrek. We maken een groepsfietstocht met een Fransman die hier een Vietnamese huwde.  We volgen een cooking-class. Eerst inkopen doen op de lokale markt en dan onder deskundige begeleiding een Vietnamese viergangenmenu bereiden. Superleuk is al de nationaliteiten die je hier in één dag ontmoet. Australie, Israel, Canada, Korea, Italie, Finland, Duitsland, Frankrijk, China, Ierland ... En de simpele Vlaming er tussenin, maar met zijn uitgebreide talenkennis. Het is een luxe.

 Sfeerbeeld van de sleeping bus
 Oude huizen in Hoi An
 Chinese Hall in Hoi An
 Talloze kledingswinkels met 24-uur service
 Lampionnen en kledij
 Fietstaxi in het straatbeeld
 Chinese draak in een tempel
 Sfeerrijke lampionnen op de nightmarket
 De markt van Hoi An
 Groenten en kruiden in overvloed
 Fietsbrug over de rivier, een evenwichtsles
 Cooking class
 Cooking class
Cycling tour


donderdag 20 februari 2014

Nha Trang, het Vietnamese Hawai, of toch niet !

Nha Trang, de meest mondaine badplaats van Vietnam. Het wordt vergeleken met Hawai. Boulevard met palmbomen, luxe sheraton-hotel, kledingboutiques, ... het voelt Westers aan. Maar ook Russisch. Een rechtstreekse vlucht vanuit Moskou zorgt voor een dagelijkse aanvoer. Hier verliest Vietnam zijn ziel. Reclamefolders voor bootexcursies in het Russisch. Gelukkig hoef je maar 2 km te wandelen om terug van het echte Vietnamese leven te proeven. Druk scooterverkeer, kleurrijke pagodes, visserhaven, streetfood, ... Nha Trang. Run Forrest Run.

Het strand van Nha Trang
De oude Cham Towers
Ook hier scooter drukte
Gelukkig ook Engelstalige wegwijzers
Kleurrijke vissersboten in de haven
Een demonstratie kleurrijk weven
De Pagode van Nha Trang

dinsdag 18 februari 2014

Met de scooter door de Central Highlands

Dalat, gelegen op 1500 meter hoogte in de Central Highlands van Vietnam. Met een klein groepje en een gids, scooteren we naar de K'Ho, een lokale bevolkingsgroep die leeft van de opbrengst van hun koffieplantage. De witte bloemen gaan zich weldra omvormen tot Robusta-koffiebonen. Vietnam is momenteel wereldproducent nummer 2 van koffie, na Brazilie, maar de kwaliteit laat soms te wensen over zodat hij vaak in de Nescafé terecht komt. Langs bochtige, onverharde wegen komen we vervolgens bij een ambachtelijk zijdefabriekje en een krekelkwekerij, voor een vers bordje met chili-saus. En dan rijden we het dorpje van de K'Ho binnen. Een teletijdmachine van meer dan 100 jaar. We verblijven hier enkele uren met onze gids, die hier geboren is. Een fantastische ervaring ver weg van het toeristisch circuit. Foto's mag je hier niet maken en dit is wel jammer. Maar het meest beklijvend zijn de mensen en hun verhaal. Vrouwen die willen trouwen moeten hun toekomstige man afkopen van zijn familie. Wie niet over de nodige middelen beschikt, gaat een eenzame en kinderloze toekomst tegemoet. Als viriele vijftiger heb ik mijn diensten aangeboden, maar meer dan een paar dollar viel er niet te sprokkelen. Dan maar terug de scooter op.