Social Icons

dinsdag 30 april 2013

Canal du midi en de zon in ballingschap

Vandaag een lange rit langs de kustlijn. Soms heel mooi. De voie verte tussen Sète en Agde, door de duinen en langs de zee. Soms heel druk met voorbijrazende camions. Dan het Canal du midi bereikt, werelderfgoed. Voor veel mensen een eerste vaarervaring. Geen brevet nodig. Instappen en touwen los. Al vlug bereik je zo de 9 écluses de Fonsérannes. Daar zie je toch wat stressy gezichten. 22 meter waterhoogte overwinnen over een lengte van 300 meter met heel veel toeschouwers. Maar eens deze hindernis overwonnen, slingert het kanaal zich verder door een grandioos landschap. Maar zonder zonnestralen momenteel.                                                                                                                                                                            




maandag 29 april 2013

Montpellier by bike en muscat

Vandaag Montpellier in en uit gefietst met een leuk gevoel. Een mix van sfeervolle steegjes, historische gebouwen, marktpleinen, prima fietspaden en openbaar vervoer geven je de indruk dat het leven hier goed moet zijn. Vervolgens langs een fietsweg tussen zee en lagune, Frontignan bereikt. Dit gebied is gekend om zijn vin muscat. Dan een fransman ontmoet die het pajottenland goed kende omdat hij jaren in Linkebeek had gewoond. En plots stond daar "Black Beauty". Een geluk voor dat beest dat de baas van Ikea hier niet voorbijkomt, of het was nu een zweeds balletje.                                                                                                                                                                                                                                                            





de omgekeerde wereld

Hoe meer ik de middellandse zee nader, hoe slechter het weer wordt. Deze morgen vertrokken in de striemende regen met 6 graden. Pas in de late namiddag is het droog geworden. Een ware test voor de ortlieb-fietstassen. En met glans geslaagd: kletsnat vanbuiten, druppeldroog inside. De natuur heeft hier wel een enorme voorsprong. Terwijl in de champagnestreek nog geen knopje te zien was op de wijnranken, glinstert het blad hier volop. En dan zo'n pareltje van een zuidfrans stadje binnengefietst : Sommières. Marktpleintje met platanen, kasteeltje, middeleeuwse toegangspoorten, klokketoren, riviertje met boogbrug. En naast de rivier een groot terrein waar de Ligue Champion de Petanque zich afspeelde, Sommières tegen Chelsea of zoiets.                                                                                                                                                                                                                                            




zaterdag 27 april 2013

Regen en een geblokkeerd achterwiel

Gisteren nog een idyllische zonsondergang aan het meer van Naussac, maar dit in fel contrast met de eerste regendag vandaag. Ik heb de Lozère juist op tijd verlaten want morgen voorspellen ze sneeuw en vriestemperaturen op 1000 meter hoogte. Onderweg ook last gekregen van een slepend achterwiel. De zuigertjes van de schijfrem waren de oorzaak. Deze bleven hangen omdat de blokjes end-of-life waren. Gelukkig had ik reserve bij. Een uurtje later waren we terug op weg richting lac de Villefort aan de rand van de Cévennes. Vanavond een lekkere verse truite en we zijn terug paraat.                                                                                                                                                                                                                                


vrijdag 26 april 2013

Op het dak van de tocht

Het was een echte boetetocht om het pelgrimsoord Le Puy te verlaten met hellingen van 12%, maar we zitten op het hoogste punt van de tocht (1145 meter) aan het meer van Naussac in de Lozère. Onderweg een engels fietskoppel ontmoet, die frans spraken en dan nog zonder accent. Allo Allo. Morgen nog even laveren tussen 900 en 1100 meter hoogte, en dan kunnen we zaterdag de daling richting Montpellier aanvatten.                                                                                                                                                                                                                




donderdag 25 april 2013

Le Puy en Velay en de camino Via Podiensis

Aangekomen In Le Puy en Verlay. Het vertrekpunt van de franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, of ook de Via Podiensis genoemd. Ongeveer 1500 km. Dwars door de Auvergne en de Pyreneeën. Lijkt mij een leuke tocht om eens te ondernemen. De kathedraal van Le Puy is unesco-werelderfgoed. Bij het betreden kwam bij mij de gedachte welke emoties mensen zouden ervaren na een 2-3 maanden-voettocht bij het binnengaan van de kerk van Santiago.                                                                                                                                                                                                                                                                                          


woensdag 24 april 2013

de Haute-Loire, eerste geitenkudde en leegloop

Vandaag door de Haute-Loire gefietst en toch al meer dan 600 meter klimwerk. Enorm veel cyclotoeristen ontmoet vandaag die aan het trainen waren voor een cyclosportive van 300 km. Ik zal mijn blog tweetalig moeten maken want sommigen willen mij volgen. Ook de eerste geitenkudde ontmoet. Het zuiden komt dichterbij. Na een week fietsen door het binnenland van Frankrijk zijn 2 zaken duidelijk : Vlaanderen is volgebouwd en de leegloop van de kleine dorpen naar de stad. Overal zie je affiches "à vendre" en verlaten boulangeries. En nu op naar Le Puy en Velay.                                                                                                                                                                                                                                                                                        


dinsdag 23 april 2013

Een kanaal bovenop de rivier

Vandaag de Loire afgefietst tot in Roanne. Onderweg over een kanaal gereden over de rivier. Een technische constructie van de 19e eeuw maar gelukkig nog zonder barsten. Het is soms een probleem om je energievoorraad op peil te houden. Soms fiets je 40 km zonder een winkeltje te kruisen. En als je al een snackbar vindt, moet je niet kieskeurig zijn. Een mitrailette met sauce 1664, niet het ideale rennerseten, maar het geeft je toch wel wat boost.                                                                                                                                                            



maandag 22 april 2013

Ecluses à volonté

De laatste 80 km van het canal de nivernais en een waterval aan sluizen. Het zegt iets over het niveauverschil van het kanaal, maar jammer genoeg gaat de fietsroute stroomopwaarts. Hoe dieper frankrijk in, hoe groener alles wordt. Op sommige plaatsen staat het graan al 30 cm hoog. Vandaag de Loire bereikt die we gaan volgen tot aan de monding.




Aussies in de Bourgondië

De wereld kan soms klein zijn. Deze morgen ontbeten met een australische moeder en haar dochter die door Frankrijk aan het toeren zijn. En ze vinden onze reisroute door Australië in 70 dagen ok. Een meevaller. Dan verder langs het canal nivernais met frisse temperaturen, af en toe wat druppels, maar windstil.



zaterdag 20 april 2013

Auxerre, Bourgogne en wijn proeven

Vandaag Troyes verlaten, helling op, helling af tot in Auxerre (90 km) en ondertussen de Bourgognestreek binnengereden. In Auxerre start een fietspad van 160 km langs het canal de nivernais. Dat wordt genieten. Kort na Auxerre halt gehouden om de nacht doortebrengen in domaine Borgnat in Escolives. Kelderrondleiding, wijnproeven en een avondmaal met  een Parijs gendarmenkoppel. Meer moet dat niet zijn.                                                                                                                                                                                                                                                



Troyes en de kwelduivel "wind"

Voor de vijfde dag op rij opboksen tegen een harde zuiderwind in een landschap met alleen maar velden zonder enige beschutting, om uiteindelijk Troyes te bereiken. Het is een zeer charmante stad vol oude houten vakwerkhuizen waarin moderne winkels en horeca soms prachtig zijn geïntegreerd.




woensdag 17 april 2013

Avenue de champagne in Epernay

Na door de graanschuur van Frankrijk te hebben gereden, komen de eerste champagnegeuren tegemoet met in de verte de Montagne de Reims. Nog enkele klimkilometers en dan langzaam dalen tot aan de Marne, om zo Epernay binnen te rijden langs de avenue de champagne met zijn indrukwekkende huizen zoals Moët et Chandon. Een glaasje bubbels zal smaken.




maandag 15 april 2013

de Maas voorbij en in de Champagne-Ardennes


Zondag vertrokken voor een pelgrimstocht met 28 kg bagage. Via Namen en Dinant Frankrijk binnengereden waar een schitterend fietspad je tot in Charleville-Mezieres brengt. Nu op weg naar de champagnestreek door een heuvelend landschap met hellingen tot 12 %. En dan wil die bagage toch wel eens tegenpruttelen.    
   


woensdag 10 april 2013

le grand départ

Zondag 14 april is de de geplande vertrekdatum naar Zuid-Frankrijk. Vanuit Hoegaarden langs de Maas, dwars door de champagnestreek via het oude Troyes, langs het kanaal Nivernais (200 km) een stukje Bourgondie aansnijden (Morvan), de Loire volgen tot haar oorsprong, de Cevennes doorkruisen om de middellandse zee te bereiken in Montpellier. Dan via de kust naar Agde en Sète peddelend langs het canal du midi Carcassonne en de katharen bereiken. Een tocht van ongeveer 1500 km op 2 wielen.


zaterdag 6 april 2013

Bagage voor 6 maanden

Wat neem je mee voor een trip van 6 maanden ? Rekening houdend dat we Azie met het openbaar vervoer gaan doen hebben we voor een rugzak gekozen. Gisteren aangeschaft bij Decathlon, de Quechua Symbium van 60 en 70 liter. Kwamen er op verschillende reisforums zeer goed uit. Het ideale volume bleek 60 liter, maar het zal toch snel vol zijn.